Chociaż porzeczki, wiśnie i truskawki zniknęły z ogrodów, powoli zastępują je większe owoce, takie jak jabłka, gruszki i śliwki. Nawet te muszą być przechowywane na zimę, najlepiej w postaci pysznego dżemu lub kompotu, ale jak możemy je zamrozić. Jak je zakonserwować?
Zasada 1 - Czystość
Z góry przygotuj szklanki i pokrywki. Przed konserwowaniem wszystkie pojemniki muszą być sterylnie czyste, ale suche. Do sterylizacji ktoś używa gorącej wody i piekarnika podgrzanego do 100 ° C, innych nie można dopuścić do zmywarki. Oczywiście mycie rąk, chochli i wszystkiego innego jest również ważne.
Zasada 2 - zdrowe owoce
Możemy gotować nie tylko owoce, ale także warzywa, grzyby lub mięso. Szklanki zawierają jednak wyłącznie świeże i wysokiej jakości elementy.
Zasada 3 - Sterylizacja Nowoczesna cyfrowa waga kuchenna
Podczas gdy marmolada wymaga jedynie odwrócenia do góry nogami po wlaniu do słoików, kompoty powinny być sterylizowane w garnku. Schłodzić szklankę po sterylizacji, aby zachować naturalny kolor konserwowanych owoców.
Zasada 4 - Przechowywanie
Szklanki z konfiturami są przechowywane w ciemności i zimnie, najlepiej tylko przez rok. Jeśli w dżemie pojawi się pleśń, nie wystarczy usunąć zepsutą część i cieszyć się resztą. Cała zawartość jest natychmiast znajdzie się w koszu.
Korzyści z mrożonych owoców
Mrożenie jest najzdrowszym sposobem na zachowanie owoców. Zamrażaj owoce natychmiast po zbiorach, najpierw pokrój większe kawałki. Pojedyncze porcje wkładamy do worków lub słoików, aby zawsze rozmrażać tylko tyle owoców, ile naprawdę konsumujemy.
Komentarz do artykułu (0)